×

عوامل موثر در تعیین ظرفیت کابین آسانسور

admin
06 مهر 1401
زمان مطالعه را وارد کنید دقیقه زمان برای مطالعه
عوامل-موثر-در-تعیین-ظرفیت-کابین-آسانسور
امتیاز بدهید

نقش طراح آسانسور برای تعیین ظرفیت آسانسور و استفاده از حداکثر فضای چاه، بسیار پررنگ است. علاوه بر این قطعات به کار رفته در آسانسور همچون موتور نیز براساس ظرفیت کابین آسانسور انتخاب می شوند تا توانایی حمل و جابجایی افراد را داشته باشند. به همین دلیل با توجه به ساز و کار و انواع آسانسورهای موجود در بازار، موتور آسانسورها نیز متفاوت اند و از لحاظ قدرت و هزینه با هم تفاوت دارند.

از دیگر عوامل موثر در ظرفیت کابین آسانسور می توان به ابعاد کابین و نوع کاربری آن اشاره نمود. اگر سرعت ملاک مهمی برای شما باشد، نمی توانید از ابعاد بزرگ استفاده نمایید. برای نمونه آسانسورهای هیدرولیکی سرعت نسبتا پایین تری در مقایسه با آسانسورهای کششی دارند. همچنین استفاده از تجهیزات جانبی نیز بر روی وزن و در نتیجه سرعت حرکت آسانسور اثر می گذارد.

قطعات و لوازم استفاده شده در آسانسور بر روی ظرفیت کابین تاثیرگذار است به همین دلیل باید با توجه به اندازه چاه و ابعاد دردسترس، بهینه ترین انتخاب را داشته باشید.

 

حسن زاده (3)

ظرفیت کابین آسانسور چگونه طراحی می شود؟

یکی از مهم ترین کارهایی که در هنگام ساخت و طراحی آسانسور باید به آن دقت کرد، ظرفیت کابین آسانسور است. هر گونه اشتباه و بی دقتی در این مورد می توان منجر به هدر رفتن فضای ساختمان، طولانی شدن زمان انتظار و رفت و آمد بین طبقات و در کل نارضایتی مشتری شود. بنابراین طراح آسانسور موظف است تا با توجه به محل نصب و میزان رفت و آمد ابعاد آسانسور را به طور دقیق محاسبه نماید تا از رضایت کامل مشتری حاصل گردد. به همین دلیل است که ابعاد چاهک و چاه آسانسور و همچنین حداکثر و حداقل مساحت مجاز داخل کابین اهمیت ویژه ای دارد. برای این کار باید نکات و استانداردهای لازم به طور دقیق و طبق دستورالعمل سازمان ملی استاندارد رعایت شود.

حتما دیده اید که ظرفیت آسانسور بر اساس وزن و همچنین تعداد افراد بر روی تابلو درج شده است تا افراد با توجه به آن از ظرفیت آسانسور بهره مند شوند. البته با پیشرفت تکنولوژی قطعاتی به وجود آمده اند که به طور هوشمند این ظرفیت را اندازه گیری می کنند و در صورتی که اضافه بار وجود داشته باشد و از حد مجاز فراتر رفته باشد، به شما اخطار داده و تا زمان رسیدن به حد مطلوب حرکت نمی کند.

مفاهیم کلی در مورد ظرفیت کابین که باید بدانید!

نکته گفته شده فوق را می توان به بخش تقسیم کرد:

بخش اول: تعیین حداقل فضای لازم برای تعیین ظرفیت کابین آسانسور، سرعت، تعداد آسانسور تجاری، مسکونی، بیمارستانی و … . این اطلاعات بر اساس استاندارهای موجود و مطمئن توسط شرکت های سازنده آسانسور به شما داده خواهد شد.

بخش دوم: اندازه کابین، موتورخانه آسانسور و چاه، بر اساس ظرفیت کابین برای استفاده تجاری، مسکونی، بیمارستانی و حتی آسانسورهای خودروبر. در این مورد نیز اطلاعات لازم بر اساس استاندارهای لازم به شما داده خواهد شد.

علاوه بر این برخی از مفاهیم و اصطلاحات در زمینه آسانسور و نصب آن وجود دارد که بد نیست با آن ها نیز آشنا شوید.

  • به مدت زمانی که طول می کشد شما از طبقه اصلی به طبقه دیگر بروید، زمان انتظار طبقه اصلی می گویند.
  • مدت زمانی که کابین آسانسور بین دورترین طبقات در حال حرکت است، زمان تئوری گفته می شود که از تقسیم زمان سفر بر سرعت به دست می آید.
  • معمولا طبقه ای که افراد از سطح خیابان و خارج به آسانسور دسترسی دارند، طبقه اصلی در نظر گرفته می شود.
  • به درصدی از جمعیت ساختمان که توسط آسانسور در مدت معینی جابجا می شود، ظرفیت جابجایی می گویند.

تعیین ظرفیت آسانسور از گذشته تا به امروز!

در گذشته ظرفیت کابین آسانسور با توجه به نوع و نیاز ساختمان تعیین می شد و پیش از ساخت ساختمان متناسب با ابعاد و اندازه ای که شرکت فنی آسانسور در اختیار مهندسین ساختمان قرار می داد، چاه آسانسور و مکانی که برای طراحی آن لازم بود، ساخته شده و کنار گذاشته می شد. علاوه بر این بر اساس نقشه قالب گذاری سقف چاه، بتون ریزی و آهن کشی آسانسور که در ابتدا در اختیار خریداران آسانسور قرار می گرفت، کارهای لازم همچون قالب گذاری، آرماتوربندی و بتون ریزی سقف چاه آسانسور بر اساس نقشه انجام میشد.

اما متاسفانه امروزه کمی معادلات بهم خورده و باعث به وجود آمدن مشکلاتی می شود. با توجه به افزایش نجومی زمین، اکثر مالکان و سازندگان ترجیح می دهند که بیشتر فضا را به خانه ها اختصاص بدهند تا متراژ آن ها بیشتر شود و این موضوع باعث می شود تا فضای چاه آسانسور محدود شود و مشکلات زیادی برای شرکت های نصب و ساخت آسانسور به وجود آید. این مورد بر روی مونتاژ قطعاتی همچون ریل راهنمای آسانسور، براکت آسانسور، درب آسانسور، وزنه تعادل آسانسور و … اثر می گذارد و ممکن است حتی منجر به توقف کامل یا کاهش سرعت آسانسور پس از گذشت مدت زمانی شود.

انواع کلاس بارگیری محاسبه ظرفیت آسانسور

آسانسورها و بالابرها به منظور میزان ظرفیتی که دارند، دارای کلاس های بارگیری مختلفی هستند که در ادامه به طور کامل آن ها را معرفی نموده ایم:

کلاس بارگیری A:

عموم آسانسورها دارای کلاس بارگیری A هستند و برای اپارتمان ها و ویلاهای خانگی مورد استفاده قرار می گیرند. در این کلاس آسانسور ظرفیت معمولا بین ۴ تا ۶ نفر است و برای هر فرد ، وزن ۷۵ کیلوگرمی در نظر گرفته می شود.

کلاس بارگیری B:

این نوع آسانسورها معمولا برای پارکینگ طبقاتی مخصوص خودروها در نظر گرفته می شوند. کلاس بارگیری B برای جابجایی خودروهای سواری و حتی کامیون ها با توجه به ظرفیت نامی اعلام شده قابل استفاده است.

کلاس بارگیری C1:

آسانسورهای صنعتی و کارگاهی جز آسانسورهای با کلاس باری C1 هستند و از آن برای جابجایی کامیون های صنعتی و باری و حتی دستگاه های بارگیری می توان استفاده نمود.

کلاس بارگیری C2:

لیفتراک و یا بالابرهای موتوردار جز این دسته از آسانسورها هستند. جالب است بدانید که آسانسورها با کلاس بارگیری C2 قادر هستند تا ۱۵۰ درصد ظرفیت تعیین شده شان بار حمل نمایند.

تعیین ظرفیت آسانسور چه اهمیتی دارد؟

تعیین ظرفیت آسانسور بسیار مهم است و باید به درستی تعیین و رعایت شود. عدم توجه به این موضوع ممکن است خطرات مالی و حتی جانی جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. یکی از مواردی که در هنگام خرید آسانسور باید به آن توجه داشت، نوع کاربری ساختمان است. به عنوان مثال در ساختمان های با تعداد طبقات بالا و یا مراکز تجاری نباید ظرفیت کابین آسانسور را کوچک طراحی نمود، زیرا رفت و آمد زیاد است و منجر به اتلاف وقت مردم و نارضایتی آن ها می شود. پس بنابراین به طور کلی می توان گفت که تعداد نفرات، نوع کاربری، ابعاد کابین و محل نصب از جمله مهم ترین فاکتورهایی هستند که در خرید آسانسور باید در نظر گرفت.

شرکت های تولید و نصب آسانسور معمولا ظرفیت کابین را کمتر از توانایی واقعی آن اعلام می کنند. به عنوان مثال اگر توان و ظرفیت واقعی یک آسانسور ۹ نفر باشد، آن را ۸ نفر اعلام می کنند تا موارد ایمنی به طور جدی تر رعایت شود و اگر هم حتی یک نفر بیشتر سوار آسانسور شد، مشکلی به وجود نیاید. البته همانطور که گفتیم شما می توانید با استفاده از قطعات هوشمند این مورد را بیش از پیش رعایت کنید و در صورت وجود اضافه بار و عدم رعایت ظرفیت، آسانسور به شما اجازه حرکت ندهد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مطالب مرتبط

مهم ترین مراحل نصب آسانسور

مهم ترین مراحل نصب آسانسور

نصب و ساخت آسانسور ها برای ساخت و نصب آسانسور علاوه بر رعایت اصول اساسی، باید برنامه‌ریزی و ...
admin
30 آذر 1401
مهم ترین نکات مربوط به خرید آسانسور

مهم ترین نکات مربوط به خرید آسانسور

خرید آسانسور با در نظر گرفتن سرعت آسانسور، تعداد توقف گاه، تجهیزات، بار نامی و نوع آن امروزه ...
admin
12 شهریور 1401
اسانسور-در-ساختمان-های-قدیمی

نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی

نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی برای مالکین به صورت یک چالش درآمده است. چرا که بسیاری ...
admin
25 تیر 1401
فیلدهای قابل نمایش را انتخاب کنید. بقیه فیلد ها مخفی خواهند شد
  • تصویر
  • کد محصول
  • نمره
  • قیمت
  • موجود
  • دسترسی
  • توضیح
  • عرض
  • اندازه
  • ویژگی ها
  • فیلد دلخواه
مقایسه